Wij zijn gespecialiseerd in alle type lood en zinkwerken, van daken en goten tot buitenkeukens.

Wat meer informatie over lood en zinkwerken:

Lood

Lood is materiaal dat al eeuwen in de bouw wordt toegepast. Tegenwoordig wordt lood vooral gebruikt om het vocht buiten te houden in dak- en muurconstructies. Vanwege de bewezen betrouwbare kwaliteiten is lood het meest toegepaste materiaal. 
Tegenwoordig wordt lood voor een aantal specifieke doeleinden gebruikt. Lood wordt bijvoorbeeld in de scheepvaart gebruikt als ballast maar ook als geluidisolatie op cruiseschepen en in discotheken. Daarnaast is lood een uitstekend materiaal ter bescherming tegen straling in ziekenhuizen, laboratoria e.d.

Bouwlood heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van alternatieve materialen. Het wordt gemaakt van gerecycled lood en na een lange levensduur wordt het opnieuw gebruikt. Bouwlood kent een aantal specifieke toepassingen, maar het wordt vooral gebruikt om op kwetsbare plekken het vocht buiten te houden, bijvoorbeeld: tussen schoorsteen en dak en tussen muur en dak van een gebouw.

Lood komt overal in de natuur voor, ook op natuurlijke en niet-verontreinigde plekken. Lood wordt niet opgenomen door planten, omdat het verankerd is aan bodemdeeltjes.
In de bouw wordt lood gebruikt om vocht te weren. Voor deze toepassing wordt het zogenaamde bladlood gebruikt. Het lood wordt bijvoorbeeld aangebracht tussen schoorsteen en dak, dak en muur (lodenslabben) en in de spouwmuur (spouwlood) van een gebouw. Bladlood is duurzaam: het gaat een (gebouw) leven mee.

Lood toegepast in de bouw, komt in aanraking met regenwater. Omdat lood een zeer stabiel metaal is, neemt het regenwater erg weinig lood op. Om die reden komt er zo weinig lood in het oppervlaktewater.
Toch heeft de industrie een aantal innovaties toegepast waardoor mogelijke zorgen nog verder worden weggenomen:

 • Verkleining van het oppervlakte van het toegepaste lood (nog minder contact met het regenwater) en nieuwe samenstelling van het bladlood.
 • Het bladlood wordt gemaakt van gerecycled lood. Na een lange levensduur wordt het lood volledig opnieuw gebruikt zonder dat de mechanische eigenschappen worden aangetast.
  Dit betekent een praktisch oneindige cyclus van recycling: een groot milieu voordeel.
 • Lood is een zeer betrouwbaar materiaal en is een deugdelijke afdichting die vochtproblemen en vochtschade voorkomt.
 • Bladlood gaat langer mee dan het gebouw en is onderhoudsarm.
 • Bladlood laat zich in elke gewenste vorm plooien en volgt bijvoorbeeld naadloos de vorm van de dakpan. Door het hoge soortelijk gewicht van lood (11,3) blijft het aangebrachte bladlood (mits van de juiste dikte) onder alle weersomstandigheden zijn aangebrachte vorm behouden.

Zink werken

Metalen worden al eeuwen lang toegepast in de bouw, vanwege hun betrouwbare en duurzame karakter maar zeker ook vanwege hun specifieke schoonheid. Zink wordt dan ook door architecten vaak verwerkt in spraakmakende ontwerpen. Zink wordt vaak toegepast op daken in de vorm van dakplaten en dakgoten. Hier speelt niet alleen de schoonheid van het materiaal een rol, maar ook het vermogen om regenwater betrouwbaar te kunnen verwerken.
De eigenaar van een gebouw kan vertrouwen op dit metaal. Ook na 50 jaar presteert zink optimaal. En als het zink wordt verwijderd wordt het opnieuw gebruikt.

De laatste jaren wordt ook in Nederland nagedacht over de relatie bouwzink en milieu. Zinken dakgoten en zinken gevel- en dakdekking komen uiteraard in aanraking met regenwater. Door het stromende water komen er minuscule deeltjes zink in het water.
Vast staat dat zink noodzakelijk is voor elk leven: mensen, dieren planten kunnen niet zonder. De Wereld Gezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over het tekort aan zink in een flink aantal landen. Ook in Nederland wordt extra zink via supplementen ingenomen.

Bouwzink heeft een aantal grote voordelen:

 • Zinken dakgoten gaan ruim 50 jaar mee en zijn onderhoudsarm
 • Zinken dakgoten blijven al die tijd hun werk doen. Ze verbrossen niet, waardoor vroege vervanging en lekkages worden voorkomen. Grote voordelen, want een lekkende dakgoot kan leiden tot waterschade aan het gebouw
 • Zinken platen op het dak betekent minder gewicht dan bijvoorbeeld gebruik van dakpannen: de constructie hoeft minder te dragen
 • Na een lange levensduur wordt het zink bijna volledig opnieuw gebruikt
 • Ook voor het milieu! Zink gaat, in vergelijking met alternatieve materialen, erg lang mee.

Niet voor niets wordt zink veel toegepast in de bouw. Het is mooi materiaal dat architecten maar al te graag verwerken in hun ontwerpen. Het is ook het zeer functioneel metaal. Het zorgt ervoor dat het regenwater op een betrouwbare manier wordt afgevoerd. En dat is belangrijk, omdat lekkages grote ongemakken en schade veroorzaken.

 

Meer informatie over Lood en zinkwerken ?
Neem vrijblijvend contact met ons op


Onze 24 uur service

VOOR CALAMITEITEN EN STORINGEN

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.